Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Slallergie

Zo gaf een meneer aan soms allergisch te zijn voor NSAID’s.

PW29en30 - 22-07-2022 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker
Bij alle patiënten die wij spreken voor medicatieverificatie, vragen we ook eventuele allergie uit. Het bekende “Ik mag nooit meer antibiotica want daar word ik heel misselijk van” en “ik mag alleen het spécialité van alles want tegen generiek kan ik écht niet”, wordt vast breed herkend.
Slallergie

Onlangs zei een jongedame dat ze zéér intolerant was voor lactose in geneesmiddelen en dat ze dit middel echt niet wilde hebben. Terwijl we naar alternatieven keken voor haar postoperatieve medicatie nam ze voor de neus van de apothekersassistent terloops een slokje van haar niet-lactosevrije yoghurtdrank.

Vlak daarna volgde een mevrouw die vertelde dat ze na het innemen van paracetamol altijd erg veel pijn had aan haar linkerelleboog. Dit was al meerdere keren voorgekomen, en ze wilde daarom echt geen paracetamol meer innemen. Of we dan bij pijn “dat fijne oxycodon” aan haar wilden geven? Door deze ruis in dergelijke zelf-gerapporteerde meldingen is het soms lastig een echt bijzondere intolerantie te herkennen.

Zo gaf een meneer aan soms allergisch te zijn voor NSAID’s. Rondom de operatie was dit echter geen probleem, want dan zou hij zorgen dat hij geen sla zou eten de dagen voor en na de OK. “Sla? Als in de groente?”, vroegen we nog even na. Inderdaad, sla. Als hij sla at en daar dan ook een ibuprofen bij nam, reageerde hij daar heftig op. Zou u deze, inderdaad eerder gerapporteerde [1] combinatiereactie in de dagelijkse hectiek herkennen?

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5004221/#CIT0007

Document acties

Back to top