Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Opnieuw crisis

Het nut van een landelijk werkend crisisteam van apothekers.

PW18 - 06-05-2022 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen
Crisis? What crisis? Een mooi album van Supertramp, en helaas voortdurend actueel. De coronacrisis was voor velen een moment om over crisisbeheersing in de apotheek te gaan nadenken.
Opnieuw crisis

Het leek allemaal ‘ver van mijn bed’. Regionaal waren er wel gevallen van langdurige stroomuitval door een helikopter tegen een hoogspanningsleiding, of was sprake van ernstige wateroverlast. Maar om daarvoor een hele crisisorganisatie op te tuigen ... Tot corona kwam.

Gelukkig waren er apothekers die, samen met de KNMP, inmiddels ervaring hadden met crisismanagement en konden andere regio’s op die rijdende wagen springen. In vrijwel alle ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorg)-regio’s sloten apothekers aan en werden cursussen georganiseerd.

Corona was nog niet voorbij of de oorlog in Oekraïne kwam in beeld. De gevluchte inwoners hadden ook medische zorg nodig; de beperkte voorraad medicatie die zij hadden meegenomen raakte op. Hoe kom je dan te weten wat deze vluchteling slikt? Veel moet worden omgezet naar een gelijkwaardig middel.

Hier zien we het nut van een landelijk werkend crisisteam van apothekers. Al snel werden lijntjes gelegd met de Oekraïense geneesmiddelautoriteit en werd gebruikgemaakt van collega’s die de taal spreken of assistenten hadden uit dat gebied. Er is een waardevol netwerk ontstaan van enthousiaste collega’s. Daar kan de overheid nog iets van leren. Want voordat de papierwinkel rond de vergoeding was geregeld ...

Document acties

gearchiveerd onder: Oekraïne, crisisteam, Coronacrisis
Back to top