Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Kloppend hart

Blij dat mijn interventie had geleid tot aanpassing van medicatie.

PW40en41 - 07-10-2022 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg
Nog altijd blijkt dat we terrein kunnen winnen als het gaat om onze rol als medebehandelaar van onze patiënten. Zo sprak ik een patiënt tijdens een medicatiebeoordeling.
Kloppend hart

Hij zei dat hij lusteloos was en geen zin meer had om te leven. Behoorlijk ernstige zaken voor mij om te horen zo in de spreekkamer van de apotheek. We namen de bloeddruk op omdat we geen recente waarde hadden. Zijn tensie bleek 110/68 te zijn met een pols van 54. Ik vond dit toch wat vreemd, zo’n lage pols bij een relatief jonge man. Ik besloot de tensie nogmaals te bepalen, maar ook nu weer een lage pols. Deze bradycardie kon ik niet loslaten. Zou dit misschien ook onderdeel zijn van de lusteloosheid?

Ik kon het niet laten rusten tot het reguliere overleg, dus ik belde diezelfde dag zijn cardioloog op. Ik werd doorverbonden met de dienstdoende cardioloog, wiens eerste woorden waren: “Nou dat is wel een bijzonder consult, zo bij de apotheek je bloeddruk laten opnemen.” Ik stond met mijn mond vol tanden, dat er meer een probleem werd gemaakt van mijn handeling, dan van het resultaat dat ik wilde bespreken. Gelukkig werd ik toch nog enigszins serieus genomen en moest meneer maar op korte termijn langskomen.

Een week later was hij bij de cardioloog geweest en waren én zijn β-blokker én zijn calciumantagonist gehalveerd. Blij dat mijn interventie had geleid tot een aanpassing van de medicatie. Nu leidt het hopelijk ook nog tot een verbetering van zijn kwaliteit van leven.

Document acties

Back to top