Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Eigenwijs

Tot mijn verbazing vond ik het afbouwschema nog in onze afhaalkast.

PW19 - 13-05-2022 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier
Omdat maprotiline niet beschikbaar was, nam ik op vrijdagmiddag contact op met de huisarts om een alternatief voor te stellen: nortriptyline. In dit geval was het afbouwen van maprotiline relevant, dus ik stelde voor een schema te maken.
Eigenwijs

Ze vroeg mij expliciet of ik het de patiënt ook mondeling wilde uitleggen en liet vallen dat hij een erg eigenwijze man was. Ik belde hem op en legde het afbouwschema uit. Omdat de nortriptyline niet op voorraad was, spraken we af dat het deze maandag bezorgd zou worden. Het schema zou hij diezelfde dag of de dag erna wel even komen ophalen, hij ging namelijk toch boodschappen doen.

Twee weken later appte ik diezelfde huisarts met de vraag of ze de man nog had gesproken en of ze wist of het goed was gegaan. Ze had inderdaad contact gehad en hij had haar verteld dat hij zich de eerste week niet zo goed had gevoeld, maar dat hij zich inmiddels uitstekend voelde. “Fijn en wat zorgvuldig van je dat je nog hebt gebeld”, appte ik haar terug.

Weer een week later stond meneer aan de balie met zijn herhaalrecept. Tot mijn verbazing vond ik het afbouwschema nog in onze afhaalkast; hij had het blijkbaar nooit opgehaald! Met mijn gezicht neutraal maar inwendig één groot vraagteken ben ik het gesprek aangegaan. Hij was gaan “afbouwen” met de nortriptyline, dus de eerste week drie tabletten, toen een week twee en nu zat hij op één tablet.

Eigenwijs? Ik denk eerder een duidelijk geval van beperkte gezondheidsvaardigheden. Of beide.

Document acties

Back to top