Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Doodzonde

Ons vak is het mooiste dat er is en dat moeten wij ook uitstralen.

PW44 - 04-11-2022 | door Iris de Jong, voorzitter Vereniging van Jonge Apothekers
Jaarlijks organiseert de VJA Care for Pharmacy, bedoeld om jonge apothekers te stimuleren om te ondernemen en te innoveren. Hiervoor zijn drie masterclasses in het leven geroepen, met elk een eigen thema, maar innovatie staat centraal. Dit jaar lag de focus op hoe openbaar apothekers invulling moeten geven aan hun werk, positie en rol binnen de zorg. Thema’s als het vergoedingssysteem, politiek, marketing en het imago van de apotheker kwamen aan bod.
Doodzonde

Dat het huidige zorgstelsel niet houdbaar is en de zorg mogelijk minder toegankelijk wordt, is duidelijk. Gelukkig zaten wij op deze avonden met gedreven apothekers, die er zeker van zijn het verschil te gaan maken. Zij zijn nodig om in de toekomst nog goede en betaalbare zorg op de juiste plek te leveren. Toch gelooft niet iedereen hierin.

Sinds de pandemie zijn de aanmeldingen voor de vervolgopleiding tot openbaar apotheker teruggelopen. De oorzaak is natuurlijk multifactorieel, maar wel zorgelijk. Daarnaast is onder ervaren jonge openbaar apothekers een uitstroom gaande van mede-aiossen of collega’s. Sommigen werken liever in het ziekenhuis of in de farmaceutische industrie, anderen kiezen er helaas voor de farmacie helemaal te verlaten.

Dat is in mijn ogen een doodzonde. Ons vak is het mooiste dat er is en dat moeten wij ook uitstralen. Niet alleen naar de patiënt, ook naar de eigen collega’s. Daarom mijn oproep aan alle apothekers: bespreek vandaag nog met een collega wat jij geweldig vindt aan jouw vak.

 

Document acties

Back to top