Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Semi-(il)legaal

Tijd voor een Spotify voor wetenschappelijke literatuur!

PW23 - 11-06-2021 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker
Steeds vaker voel ik me oud. Bijvoorbeeld wanneer een stagiair mij uitlegt dat je een YouTube-filmpje ook met ondertiteling kan kijken (oh), of wanneer ik ontdek dat ik blijkbaar tot de patatgeneratie behoor (dubbel oh). Bij deze dus een ‘oma-Lieke-vertelt-verhaal’, vanwege een recente ontdekking.
Semi-(il)legaal

Toen oma studeerde woonde ze in de SSH-studentenflat. Naast leuke huisgenoten (opa Mitrov) was er een ander groot voordeel aan hier wonen: supersnel internet via glasvezel. Want bij gebrek aan Netflix, Spotify en zelfs YouTube in die tijd, moesten wij onze muziek en series via een andere manier bemachtigen: semi-(il)legaal downloaden via ThePirateBay. En de enige locatie in Utrecht waar iets downloaden geen drie dagen duurde, was hier.

Toen oma klaar was met studeren werd deze website obsoleet en internet veel sneller. Maar een ander probleem deed zich voor: oma had geen universiteitsaccount meer. Ze werkte inmiddels wel in de echte zorg, waar zich echte casussen voordeden, waarover op Pubmed werd gepubliceerd. Helaas, zonder account kon oma vaak geen full text-artikelen lezen. Oma werd gedwongen tot creatieve oplossingen, zoals andermans accounts.

Inmiddels is oma 35 jaar. En gaat ze terug in de tijd, met de ontdekking van de ThePirateBay voor full text-artikelen: Sci-hub. Eindelijk ongestoord full text-artikelen lezen, maar nog steeds semi-(il)legaal, echt belachelijk.

Tijd voor een Spotify voor wetenschappelijke literatuur

Document acties

gearchiveerd onder: oma-Lieke, Youtube-filmpje, Oud
Back to top