Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Risico's

“Sjonge, bij de supermarkt doen ze niet zo moeilijk.”

PW19en20 - 14-05-2021 | door Esther Kuipers, openbaar apotheker
Onderweg naar de apotheek luisterde ik in de auto een stukje van de Apothekers Podcast. Dit vernieuwende initiatief van Harm Geers, wat mij betreft de terechte winnaar van de KNMP Zorginnovatieprijs 2021, zet de apotheker mooi op de kaart als medicatiespecialist. En hoewel ik niet echt tot de doelgroep behoor, vond ik de aflevering over besluitvorming en risico-inschatting erg interessant.
Risico's

We denken dat we beslissingen nemen op basis van rationaliteit, maar onbewust spelen allerlei psychologische effecten een rol in onze besluitvorming en risico-inschatting. 

De podcast deed me denken aan het IVM-onderzoek waaruit bleek dat consumenten de risico’s van zelfzorggeneesmiddelen kunnen onderschatten, maar hun kennis hierover juist overschatten. Ik heb het niet wetenschappelijk onderzocht, maar zie momenteel iets vergelijkbaars gebeuren met de coronazelftest. Dagelijks verrast het me hoeveel mensen we adviseren een afspraak te maken bij de GGD. Soms willen mensen graag een test in huis hebben “voor het geval dat”, maar veel vaker blijkt uit het gesprek dat sprake is van bestaande klachten of dat men in contact is geweest met iemand die positief is getest. Dus precies de situaties waarvoor de test juist niet is bedoeld. 

Niet iedereen blijkt goed op de hoogte van doel en betrouwbaarheid van de zelftest. En als het besluit om deze te gaan kopen in de apotheek al is genomen, staat men niet altijd meer open voor ons advies: “Sjonge, bij de supermarkt doen ze niet zo moeilijk.”

Document acties

gearchiveerd onder: Apothekers Podcast, Harm Geers, risico's
Back to top