Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

CO2-footprint

Van doses aerosol switchen naar poederinhalator bespaart veel CO2.

PW10 - 12-03-2021 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium
Een jaar geleden vreesde ik voor oncontroleerbare medicijntekorten als gevolg van de huidige crisis. Maar tot dusver lijken we redelijk gespaard in onze afhankelijke positie, waarbij we de meeste medicijnen in Azië laten produceren. Verandert dit na de crisis? Hoewel het totaal niet logisch of strategisch verstandig is, blijft het wel gewoon goedkoper. Zelfs nadat de spullen 20.000 km zijn vervoerd.
CO2-footprint

Wat zou dit alles betekenen voor de carbon footprint van onze medicijnen, vroeg ik mij af. Ik vond een paar artikelen, waaronder een over morfine-ampullen (de grootste bijdrage aan de overall-CO2-footprint blijkt het sterilisatieproces) en een over ic-patiënten (grootste vervuiling door luchtbehandeling, life-support en verwarming). Het is super dat er initiatieven zijn om spillage van medicijnen tegen te gaan, maar nu blijkt de grootste bron van vervuiling juist de minst zichtbare! Niet een berg plastic en ongebruikte tabletjes, maar een gebrek aan isolatie, onzuinige apparaten of het steriliseren met een half gevulde autoclaaf zijn de grootste boosdoeners.

Leuk die studies, maar kun je er iets mee? Jazeker! Wist je dat je met het switchen van één astmapatiënt van dosis-aerosol naar poederinhalator jaarlijks net zoveel CO2 bespaart als een gezin dat overstapt van een benzineauto naar een hybride auto? Of als iemand die 100% veganistisch gaat eten? Omdat de drijfgassen in aerosolen potente broeikasgassen zijn. Binnenkort dus maar eens bij de astmaverpleegkundige langs met mijn zoon.

Document acties

gearchiveerd onder: medicijntekorten, crisis, CO2-footprint
Back to top