Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Tegenbeweging

05-10-2018 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker
#Ikvaccineer. Eindelijk een tegenbeweging van zorgverleners tegen de onzin die op sociale media circuleert over het gevaar van vaccineren.
Tegenbeweging

Ik hoop van harte dat deze berichten ook aankomen bij het grote publiek. Want jammer genoeg overheerst daar qua input nog steeds het ‘kritische’ woord. Helaas zie ik hoe ook oud-studie-genoten, inmiddels apotheker of arts, soms zorgwekkende zaken op hun account plaatsen. In principe staat het natuurlijk iedereen vrij om zijn of haar eigen mening te verkondigen. Maar als je jezelf op sociale media profileert als deskundige, heb je een grote verantwoordelijkheid om dit gedegen te doen en om de claims die je daar plaatst goed wetenschappelijk te onderbouwen. 

Zomaar een negatief artikel van discutabele bron over vaccineren plaatsen, is niet zonder risico. Immers, veel niet-medici zullen denken dat dit een op wetenschappelijke feiten gebaseerde professionele mening is en zullen deze mening dan ook serieus nemen. Het aantal mensen dat eerst de bronnen en referenties (vaak overigens afwezig in een dergelijk stuk) nagaat is klein. Zo kan er weer een groep extra gesterkt zijn in hun opvatting dat vaccinaties gevaarlijk zijn en met die reden hun kinderen niet vaccineren. 

Dit is in strijd met de eed die wij allen hebben afgelegd: verantwoordelijkheid nemen voor de samenleving en de patiënt geen schade doen. Zou onverantwoord gebruik van sociale media niet ook middels het tuchtrecht moeten worden beoordeeld? #gebruikjetitelmetverstand

Document acties

gearchiveerd onder: Tuchtrecht, Vaccineren, Sociale media
Back to top