Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Retourberichten

PW46 - 16-11-2018 | door Jaap Dik, apotheker
Hoe je tijdens een FTO of bijeenkomst de huisartsen wakker kunt schudden, heb ik de afgelopen tijd ondervonden.
Retourberichten

De uitspraak: “we stoppen met retour-berichten” is voldoende.

Deze retour- of afleverberichten dienen geen enkel doel meer. Ze geven vaak een datalek, omdat wisseling van huisarts de apotheek pas laat, of helemaal niet, bereikt en er is nooit toestemming voor dit soort uitwisseling gegeven.

Een berichtje terug aan de voorschrijvend arts is geen probleem, maar een bericht over een aflevering die door een specialist is voorschreven? Daar hoort de apotheker niet de boodschapper te zijn.

Onlangs liet het Portaal voor Patiëntveiligheid/CMRzien dat een retour-bericht, omdat het niet te herroepen is, voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Dus uitzetten en voortaan opvragen bij de bron via het LSP. Dan is de toestemming goed geregeld en is een aantal risico’s uitgebannen.

“Maar dan moet ik het LSP gaan gebruiken? Daar ben ik – en mijn software – nog helemaal niet klaar voor”; dit horen we nu al jaren.

En als we niks doen, blijven we dat nog jaren horen.

Document acties

Reacties

18-11-2018 17:42
H. Elling zegt:

Uit het hart gegrepen Jaap! Stoppen met retourberichten. Gaat lang niet altijd goed (wijziging van huisarts wordt niet gemeld, niet koppelbare berichten worden in de praktijk weggegooid. Wie durft het aan om dit te verbieden!

Back to top