Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Krullen in het haar

PW25 - 22-06-2018 | door Agnes Kant, directeur Lareb
Naast doen wat het beoogt te doen, kan een geneesmiddel ook iets doen waarvoor het niet bedoeld is.
Krullen in het haar

Vaak is dit iets dat je niet wilt en deze bijwerkingen worden als vervelend en negatief ervaren. Maar soms ook als positief.

Het ontdekken van positieve bijwerkingen kan tot een nieuwe toepassing van een geneesmiddel leiden. Het bekendste voorbeeld is sildenafil, een stof die werd onderzocht omdat het pijn op de borst kon tegengaan, maar bij de mannelijke proefpersonen erecties bleek op te wekken. Sildenafil haalde het niet als hartmedicijn, maar als Viagra is het nog altijd succesvol.

Uiteraard zijn er meer voorbeelden waarbij later nog een andere toepassing is ontdekt. Aspirine: de pijnstiller is ook een bloedverdunner. En, zo blijkt, werkt propranolol ook tegen hemangiomen. Een bijzondere is ook latanoprost, een middel tegen de oogziekte glaucoom. Het kan langere wimpers geven. En van valproïnezuur kun je krullen in je haar krijgen. Onlangs ontdekten we bij Lareb op basis van meldingen dat in deze laatste categorie een middel kan worden toegevoegd. Ook het gebruik van alitretinoïne (Toctino) kan leiden tot krullend haar.

Overigens wordt deze verandering van haartextuur niet door iedereen als positief ervaren. Het haar kan bijvoorbeeld ook dunner worden. En ja, daarnaast is het wel of niet willen hebben van krullen afhankelijk van persoonlijke smaak en ‘wat in de mode’ is.

Document acties

gearchiveerd onder: Krullend haar, Alitretinoïne, Bijwerkingen
Back to top