Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Uit de kelder

PW10 - 10-03-2017 | door Chiara van Rodijnen, apotheker
Het is woensdag en zoals elke week werk ik als apotheker in het verpleeghuis.
Uit de kelder

Ik bedenk hoe de farmacie er 175 jaar geleden heeft uitgezien. Apothekers bereidden toen vooral de medicatie en verkochten deze aan hun cliënten. Dit zijn niet de apothekers van nu.

Nu is hij als (mede)behandelaar niet meer weg te denken uit de zorg. En waren het destijds vooral mannen, tegenwoordig domineert de vrouw de beroepsgroep.

Maar niet alleen geslacht en rol zijn veranderd, ook de daadwerkelijke plaats waar de apotheker zijn vak beoefent is gewijzigd. Voorheen gebeurde dat vooral in een lab in de kelder van een ziekenhuis of in zijn eigen bereidingsruimte, nu ligt zijn werkveld elders. Aan de balie, voor de balie, bij de overdacht in het ziekenhuis, in een huisartsenpraktijk of in een zorginstelling; daar wordt de meerwaarde van de apotheker zichtbaar en kan hij zijn onderscheidend vermogen laten zien.

Wat voor ontwikkelingen kunnen we de komende 175 jaar tegemoet zien? Terwijl ik over de toekomst nadenk, komt een dementerende dame de kamer binnen, op zoek naar de specialist ouderen-geneeskunde. “Die was toch zojuist hier?” vraagt ze mij. Ik vertel haar dat deze is vertrokken en vraag of ik misschien kan helpen. Nee, zegt ze, ze komt morgenochtend wel weer langs.

Document acties

Back to top