Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Hondenhok

PW18 - 05-05-2017 | door Wilma Göttgens, apotheker
Het essay ‘Apotheek is geen euthanasie-automaat’ in Trouw leverde naast veel bijval, ook een kritische reactie op: verplichte jaarleveringen van medicatie en directe inkoop van verzekeraars zetten apothekers klem als eindverantwoordelijken voor het medicatiedossier.
Hondenhok

Aandacht vragen voor de morele klem bij een verzoek overhaast en ‘blind’ mee te werken aan levensbeëindiging wordt vergeleken met ‘het redden van het hondenhok van de buren als je eigen huis in brand staat’. Ik denk dat die vergelijking klopt.

Verzekeraars draaien de klem waarin apothekers zich bevinden nog wat strakker aan. Acht jaar ritueel breedplassen voor heren op FarmaActueel heeft het smeulende vuur van de gemankeerde marktwerking niet gedoofd. Het vuurtje bleek de uitloper van een vulkaan die op uitbarsten stond.

Het huis van de farmacie is op de flanken van die vulkaan gebouwd. Het overkokende mengsel van economie en bureaucratie heeft de tegenkracht van professionele verantwoordelijkheid gesmoord. Niet alleen het huis van apothekers, maar ook het huis van de buren, de artsen, staat in brand.

De zorgeconomische drift heeft de euthanasiepraktijk nog ontzien. Is het hondenhok van de buren een laatste schuilplaats voor de morele verantwoordelijkheid van zorgverleners?

Laten we elkaar als zorgverleners uit de brand helpen bij het ontwikkelen van duurzamere accommodaties voor geïntegreerde zorg. Gebaseerd op expliciet gedeelde waarden van specialistische en complementaire farmaceutische en medische zorg.

Document acties

gearchiveerd onder: Apothekers, Marktwerking, Euthanasie, Ethiek

Reacties

05-05-2017 11:40
J.C. Kortekaas zegt:

Wilma

De openbare farmacie is het hondenhok. Het huis van de buren is de huisartsenburcht.

Johan

05-05-2017 15:49
D.T. Hendriksz zegt:

Blijkbaar plassen de heren op Farmaactueel nog steeds netjes binnen de lijntjes of worden binnen de lijntjes gehouden; de essentie van het systeemmodel Zorgstelsel 2006 is collega Gottgens nog steeds niet duidelijk; het gaat om kosten. De kosten moeten worden beheerst en daarmee wordt bedoeld omlaag. VGZ en Achmea zijn daar nu duidelijk over; Zinnige Zorg is Zuinige Zorg. Zo ook CZ met waarde gerichte zorg; financiële waarde! Kwaliteit speelt geen enkele rol. Geen enkele verzekeraar koopt op ethische waarde in. Kan zij ook niet doordat het model is ingericht op kosten! Zie de ex ante risico verevening. Er is geen ex poste meer. Verzekeraars krijgen vooraf de gemiddelde kosten voor de gemiddelde verzekerde vergoed. 24 FKG kenmerken. Uitkering is op basis van BSN en historische schadelast. In de FKG zit geen 'zorg' vergoeding anders dan de historische lumpsum.
Dan moet je dus niet aankomen met toekomstgerichte zorg van hoge waarde; de verzekeraars zien dat alleen zitten als zij een lumpsum tarief kunnen afspreken; vecht het dan als keten maar uit. Hier is de taartpunt en de verdeling doen jullie zelf maar. De som moet lager zijn dan de afzonderlijke delen. Risico voor rekening van de 'keten'. Mag je delen wat je maar wilt.

Het systeemmodel is de brand! De brand is met opzet aangestoken!

06-05-2017 13:23
D.T. Hendriksz zegt:

Denk toch dat collega Gottgens wat over het hoofd ziet; het hondenhok van de buren waarin de openbare apothekers worden geacht te schuilen voor de uitslaande en voortgaande vulkaan uitbarsting staat vermoedelijk op dezelfde vulkaanhelling waar het uitgebrande huis van de apothekers stond en waar het brandende huis van de artsen/specialisten ook staat!

Dan heeft schuilen in het hondenhok geen enkele zin. Of moeten we dit zien als een vorm van een 'escape room'? Je hebt 48 uur de tijd om het raadsel op te lossen alvorens je wordt verbrand?

Collega Gottgens staat toch wel heel erg ver van de praktijkvloer. En heeft zich nog altijd niet verdiept in de werking van het systeemmodel Zorgstelsel 2006.

De heren op Farmaactueel hebben wellicht in haar ogen dan breed geplast, sproeiend geplast, om de in haar ogen onschuldige bermbrand te blussen, tevergeefs blijkt volgens haar; het was geen bermbrand, maar een vulkaan uitbarsting. De heren hadden dus verder moeten plassen en met meer kracht om zo de aandacht van de dames en heren KNMP, ASKA en Collectieven te trekken. Maar ja, wat verwacht je nu van 60 tot 70 jarige apothekers? Plassen als de brandweer?

Back to top