Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Fax als fossiel

PW48 - 01-12-2017 | door Jaap Dik, apotheker
Afgelopen week stond een artikel in het AD over techniek uit de vorige eeuw.
Fax als fossiel

Zaken die de jeugd niet meer kent, zoals de floppydisk, maar ook de fax.

Een stukje dat ik daarover op LinkedIn plaatste, leverde veel reacties op. Op één arts na – “bewezen technologie niet overboord” – was iedereen het erover eens: weg met die fax.

Met een beetje kennis van de techniek kun je zomaar een recept maken dat afkomstig lijkt van een arts of instelling en dat naar alle apotheken in de omgeving faxen, om het vervolgens op te halen.

Let wel: een fax is GEEN recept, slechts een vooraankondiging. En als je zelf een fax verstuurt, waar komt die aan? Bij een faxmachine in een kantoorruimte of bij een apparaat op de gang bij de instelling?

Een kleine analyse van de stapel faxen laat zien dat de meeste onnodig zijn. LSP of elektronisch receptenverkeer zou voldoende moeten zijn. Nabellen levert antwoorden op als: “Wel via LSP bevraagd, maar misschien is er nog meer”. Faxen gaat te makkelijk en zorgt voor een deel van de administratieve druk.

Toen een groot ziekenhuis overging op een VOIP-centrale – een virtuele telefooncentrale in de cloud – werkte de fax niet meer. Iedereen raakte van slag, maar al snel bleek dat het ook anders kan.

Dus: bezint, eer gij faxt!

Document acties

gearchiveerd onder: Automatisering, Fax
Back to top