Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Bijzonder

PW13 - 31-03-2017 | door Esther Kuipers, apotheker
Er blijven patiënten die verbazing en soms wat ongeloof bij me achterlaten.
Bijzonder

Patiënten die, ondanks een volledig eerste-uitgiftegesprek en een informatiefolder, bijzondere dingen doen met hun medicatie.

Zo was er onlangs een mevrouw die na twee dagen alweer aan de balie stond met hetzelfde recept: ovules voor een schimmelinfectie. Toevallig werd ze beide keren geholpen door dezelfde assistent, die haar herkende. Wat bleek: mevrouw had de ovules oraal ingenomen en had nog maar om een herhaalrecept gevraagd toen het effect na een paar dagen was uitgebleven.

Zij is niet de enige die wat rommelt met medicijnen. Onder het mom van “wat voor hem goed is, zal voor mij niet slecht zijn”, gebruiken mensen soms medicijnen van elkaar en vaak weten we het niet eens. Zo was er onlangs een oudere dame met anti-aritmica die citalopram van haar echtgenoot gebruikte en een meneer die ergens thuis achterin een lade wat oxycodon had gevonden.

Ook dichter bij huis blijf ik me verbazen. Mijn moeder kwam recent tijdens de wintersport ten val en bezocht ter plekke een arts, die niet zo goed Engels sprak. Hij herhaalde dezelfde zinnen steeds op luidere toon (waarom doen mensen dat toch?), maar toen dat ook niet echt hielp, mocht ze gaan.

Met een onduidelijke dosering tramadol, metamizol (naast celecoxib die ze al gebruikte) en tizanidine, heeft ze haar laatste dagen weliswaar niet meer op de latten gestaan, maar wel met maagpijn roze olifantjes gespot. Ze had er niet meer aan gedacht mij even te bellen.

Document acties

Back to top