Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Pimpen

PW 12 - 25-03-2016 | door Léon Tinke
Eind vorig jaar verwierf Martin Shkreli de dubieuze titel ‘Most hated man in America’.
Pimpen

Deze private equity-manager verwierf in de VS de exclusieve verkooprechten van Daraprim, een middel dat wordt voorgeschreven aan aids- en hiv-patiënten met toxoplasmose-bepaalde infecties. In 1953 is hiervan het patent verstreken.

Shkreli verhoogde de prijs van het medicament na de aankoop van de verkooprechten van $ 13,50 per pil naar $ 750 per pil. Presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump waren het zeldzaam eens in hun kritiek op deze gewetenloze, op geld beluste fondsmanager. Konden we eind vorig jaar op een veilige afstand nog meewarig toezien, inmiddels lijken de eerste tekenen zich aan te dienen dat dergelijke waanzinnige praktijken de Atlantische plas over waaien.

Een antibioticum dat van de ene op de andere dag vijf tot zes keer zo duur wordt en een nieuwe registratie van dexamfetamine, waarbij de prijs met een factor drie wordt opgepimpt, zijn tekenen van een nieuwe, zorgelijke trend. Een trend waarbij de zorg het aflegt tegen de ziekte van het snelle geld. Prijsverhogingen die ongenadig op het bord van de patiënt worden geschoven. Welke ouders kunnen klakkeloos € 1000 per jaar missen voor hun zoon of dochter die afhankelijk is van dexamfetamine?

Overheid en verzekeraars moeten deze nieuwe trend de kop in zien te drukken, om te voorkomen dat de beschikbaarheid en betaalbaarheid van medicijnen speelbal worden van nietsontziende vermogensmanagers, die gehaaid ondernemen tussen de mazen van ons zorg- en rechtssysteem.

Document acties

Back to top