Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Met mes op tafel

PW 7 - 16-02-2016 | door Ruud Coolen van Brakel
De verhoudingen tussen overheid c.q. maatschappelijke organisaties en farmaceutische industrie lijken zich te verharden.
Met mes op tafel

Pfizer daagt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) voor de rechter vanwege een iets te ruime omschrijving van het indicatiegebied van pregabaline op de CBG-website. De minister stelt in haar visiebrief een groot aantal maatregelen voor om de marktmacht van de farmaceutische industrie te breken.

Het Zorginstituut Nederland heeft inmiddels tweemaal een negatief vergoedingsadvies gegeven voor nieuwe oncolytica. Farmabedrijf MSD verweet het IVM in het Financieele Dagblad het wantrouwen tegen nieuwe geneesmiddelen te voeden, waarop ik niet anders kon dan deze klaagzang van repliek te voorzien. Er wordt klaarblijkelijk weer onderhandeld met het mes op tafel.

Het recente verleden kenmerkte zich door minder geneesmiddelkosten, voornamelijk veroorzaakt door de nog slechts dubbeltjes kostende generieken. Nu de rek daar grotendeels uit is, de industrie concludeert dat nieuwe diabetesmedicatie geen poot aan de grond krijgt in Nederland én in een oplopend tempo nieuwe biologicals introduceert tegen onbegrijpelijke prijzen, is de motivatie aan beide kanten om gezellig van gedachten te wisselen gedaald tot het vriespunt.

Toch is er een gedeeld belang. De samenleving wil innovaties voor slecht behandelbare aandoeningen tegen een aanvaardbare prijs. De industrie wil die ontwikkelen en daar ook wat aan verdienen. Laat die simpele samenvatting verzachtend werken op het debat.

Document acties

gearchiveerd onder: Farmaceutische industrie, Overheid
Back to top