Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Máxima

PW38 - 23-09-2016 | door Léon Tinke
Begin deze maand vond in Buenos Aires het internationale apothekerscongres plaats.
Máxima

Een ruime Nederlandse delegatie streek neer aan de oevers van de Rio de la Plata om naast het verorberen van grote stukken koe, professioneel te netwerken en studiepunten te sprokkelen. De verleiding is groot om zelfgenoegzaam op zo’n congres rond te struinen. De Nederlandse farmacie scoort op vrijwel alle facetten van het beroep maximaal. Maar met zo’n verengde blik op de wereld kom je niet ver. Als je goed kijkt, kun je altijd iets leren en bewonderen.

Zo is Argentinië natuurlijk lang niet zo keurig aangeharkt als ons kleine kikkerlandje. Maar in tegenstelling tot ons opgefokte volkje, schuift men er wel geduldig en zonder stress aan in de rijen voor de bus. Zo blijft het aantal hartaanvallen er laag ondanks de enorme lellen rood vlees die men dagelijks naar binnen schuift. En met alle corruptie, economische malaise en schrijnende tweedeling hebben de Argentijnen reden genoeg zich kwaad te maken.

Honderdduizenden dromden tijdens het congres samen in protest en verstopten de geboortestad van onze koningin. Met hels kabaal van trommels zetten de pueblo’s de spreekkoren kracht bij tijdens de marcha federal. Een ware zindering die door de straten trok, krachtig, vol passie maar nooit intimiderend. Daar kunnen we in Nederland nog wat van leren. Waar wij het bijna normaal lijken te vinden, als apothekersassistenten worden uitgescholden, medicijndoosjes om de oren krijgen en fysiek bedreigd worden.

Dat is niet normaal.

Document acties

gearchiveerd onder: Agressie, Apotheekpersoneel
Back to top