Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Duur dossier

PW 11 - 18-03-2016 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen
In de ziekenhuizen waar ik werk komt een nieuw EPD/ZIS. Op zich een fijne ontwikkeling.
Duur dossier

Deze samenwerkende ziekenhuizen hebben dan eindelijk hetzelfde voorschrijfsysteem, dat naar verwachting flexibeler is dan het huidige. Maar er zijn ook nadelen, waaronder de enorme tijdsbelasting.

Er moeten ontelbaar veel mensen deelnemen aan werkgroepen die zich buigen over de gewenste inhoud en samenstelling van de functionaliteiten. Dit naast de tijd die reeds is geïnvesteerd in de keuze voor een leverancier.

Bovendien kost dit de ziekenhuizen heel veel geld. Alle wensen waarmee de werkgroepen komen, moeten namelijk worden omgezet in meerwerk. Diverse vacatures worden opgesteld. En het ergste is: zo’n beetje alle ziekenhuizen in Nederland zijn op dit moment met hetzelfde bezig!

Terwijl bezuinigingen in de zorg nog steeds volop aan de orde zijn, geven alle ziekenhuizen bakken met tijd en geld uit om een (nieuw) EPD/ZIS aan te schaffen en aan de praat te krijgen. Waarom wordt er geen centraal beleid bepaald?

Hoe makkelijk zou het zijn als de overheid een aanbesteding doet voor een gelijk en verplicht EPD/ZIS voor alle ziekenhuizen. Dan zouden landelijke werkgroepen alle functionaliteiten kunnen bedenken. Implementatie zou eenduidig zijn, en bij disfunctioneren van de softwareleverancier kan de overheid ingrijpen. Een betere prijs kan worden bedongen. Landelijke uitwisseling van gegevens komt dan eindelijk concreet in beeld.

Soms lijken oplossingen zo simpel … Zou het er ooit van komen?

Document acties

gearchiveerd onder: Automatisering, Ziekenhuizen
Back to top