Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Belofte

PW48 - 02-12-2016 | door Ruud Coolen van Brakel
Belofte maakt schuld. Het is het achterliggende idee bij de actie die het IVM op touw heeft gezet om consumenten en zorgverleners zich te laten uitspreken over het zorgvuldig omgaan met antibiotica.
Belofte

Want nog steeds zien we bij massa’s mensen schouderophalend gedrag als ze worden geconfronteerd met de risico’s van antimicrobiële resistentie.

Dat we in 2050 meer mensen gaan begraven als gevolg van onbehandelbare infecties dan als gevolg van kanker, klinkt als ver van mijn bed. Dat in de landen om ons heen inmiddels mensen met gonorroe rondlopen die nooit meer overgaat, klinkt ongeloofwaardig.

Dat in de meest bezochte vakantielanden tonnen antibiotica zonder recept als strepsils over de toonbank gaan, klinkt als een exotische uitzondering. Dat we hier nog vrolijk dagelijks onze handen wassen met door triclosan verrijkte zeep en gels terwijl dat in de VS al verboden is, klinkt logisch want het bewijs van schadelijkheid is niet keihard.

Maar ondertussen staan alle seinen op rood, sterven nu al jaarlijks naar schatting 25.000 mensen in Europa aan dit vermijdbare probleem, tellen we met grote regelmaat ESBL-, MRSA- en VRE-besmettingen op de voorpagina’s van kranten, en maakt de WHO zich zo’n grote zorgen dat het tot topprioriteit is gebombardeerd. Nederland is het beste jongetje van de klas. Daar mogen we trots op zijn. Maar om het beste jongetje te blijven, zullen we ook hier de handen uit de mouwen moeten steken. Daarom de oproep: Doe de belofte! Word antibioticabeschermer. Beloof het op www.medicijngebruik.nl/doedebelofte.

Document acties

Back to top