Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ayahuasca

PW49 - 09-12-2016 | door Esther Kuipers, apotheker
Soms krijg je vragen van patiënten die heel moeilijk te plaatsen zijn, zonder wat extra achtergrondinformatie.
Ayahuasca

Zo ook deze: “Mag ik bij mijn medicijnen MAO-remmers gebruiken?”.

Direct dacht ik aan een tv-reportage over de verstrekking van medicatie via internet, zonder consult met een arts. In die uitzending werd duidelijk dat duizenden pakketjes per week worden verstuurd naar mensen in Nederland. Pakketjes met allerlei medicatie, waarvan we in de apotheek meestal niet op de hoogte zijn.

Ik werd dus niet heel enthousiast van de mogelijkheid dat iemand ergens een MAO-remmer had opgeduikeld en vroeg door. Maar het bleek te gaan om iets totaal anders; een ayahuasca-ceremonie, met een “reinigende, helende en visionaire werking”.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik er nog nooit van had gehoord, maar internet staat vol met beschrijvingen van deze “diepe, innerlijke reis”, als “sleutel voor de poort naar het onderbewuste” en nog meer mooie woorden.

Ayahuasca is een hallucinogene drank, die zijn oorsprong vindt in Zuid-Amerika. De drank wordt gemaakt van een plantenmengsel en bevat onder meer dimethyltryptamine (DMT), opgenomen op lijst 1 van de opiumwet. De drank bevat tevens MAO-remmers, waardoor DMT niet in het maagdarmkanaal wordt afgebroken, zonder de hersenen te hebben bereikt.

De patiënt, die al verrassend goed voorbereid was op mogelijke bijwerkingen en ook al was voorzien van dieetvoorschriften, heeft me beloofd om me na afloop te laten weten hoe de ervaring is geweest.

Document acties

Back to top