Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Apotheeksoftware

PW 9 - 02-03-2016 | door Jaap Dik
Menig collega heeft mij al aangesproken – men kent mijn ICT-verleden – over de problemen met het apotheekinformatiesysteem (AIS). Er ontstaan, naast het AIS, steeds meer aanvullende pakketten die de lacunes opvullen. Denk aan logistieke modules als track and trace, herhaalmodules, financiële modules, zorg-inhoudelijke modules en ga maar door.
Apotheeksoftware

Het ontstaan van die losse modules lijkt me een goede ontwikkeling, de tijd van één klomp klei als AIS ligt achter ons. Maar dan is openheid van de systemen wél essentieel! En daar zit nu net het probleem. De systeemhuizen zien de data-koppelingen als verdienmodel; niet zelden betaalt zowel de apotheker als de keten/formule voor een data-extractiemodule de hoofdprijs en moet het vervolgens met een dataset doen die nét niet helemaal past.

De zorg botst hier met de belan--gen van de aandeelhouders van het systeem-huis. Overstappen naar een ander pakket, als dat er al is, zorgt ervoor dat je minstens drie maanden sub-optimaal kan werken en dat je er vervolgens achter komt dat er bij de conversie data verloren zijn gegaan.

De grip van de apotheker op zijn belangrijkste gereedschap is weg. Aanpassingen die nodig zijn voor goede zorg worden botweg geweigerd. Ik weet het: zoveel apothekers, zoveel wensen; maar als ruim de helft van de apothekers bepaalde functionaliteit wil, wordt er ook niet naar geluisterd.

Document acties

gearchiveerd onder: Automatisering
Back to top