Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Zorg voor jezelf

PW Magazine 22, jaar 2015 - 26-05-2015 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen
column

Lieke Winkelmolen blauw vlakJe specialisatietijd is een leerzame periode. Naast vakinhoud en competenties leer je andere waardevolle lessen. Zo volgde ik als AIOS ooit een cursus timemanagement. De trainer stelde ons op in een rij en vroeg degenen die wel eens het gevoel hadden de werkdruk niet meer aan te kunnen een stap naar voren te zetten. Wat vervolgens iedereen eendrachtig deed …

Burn-outs komen onder medici veel voor [1-4]. Begrijpelijk, gezien de verantwoordelijkheden die zij dragen, gecombineerd met de ‘cultuur’. In veel ziekenhuizen bieden collega’s tegen elkaar op over hoe lang zij doorwerken. “Was jij gisteravond al om tien uur klaar? Ik heb tot na middernacht doorgewerkt.”

Hoor je dit herhaaldelijk, dan krijg je het gevoel dat dit normaal is. En dat je niet ambitieus bent als jij dit niet doet. Dus doe je vrolijk mee, tot je niet meer zo vrolijk bent. En je schuldig voelt als je wilt ontspannen en privéafspraken afzegt omdat je echt een avond moet bijslapen.

In ons werk is er altijd nog wel meer te doen. Het is nooit helemaal klaar. Leer daarom ook zeggen: niet nu, maar morgen. Natuurlijk moet er vaak iets af, voor de patiënt, of om een deadline te halen. Maar doe dit alleen als het écht moet. Altijd doorgaan is niet automatisch gecorreleerd aan betere prestaties. Een goede balans is dat wel. Balanceer zó, dat je energie krijgt uit je werk en dit er vervolgens in terug kan steken. Voor een beter resultaat. Met deze les hoop ik nog lang plezier in mijn werk te blijven houden.


Literatuur

1. http://www.vumc.nl/onderzoek/nieuws/burnout-jonge-medisch-specialist/

2. http://www.deopening.nl/burn-out-onder-artsen-te-hoog/

3. http://www.hartaanhetwerk.nl/wp-content/uploads/2014/04/Arts-van-nu-wil-ook-leven-Archief-TROUW.pdf

4. https://www.kennisplein-nvza.nl/zoekresultaten?q=burnout

Document acties

Back to top