Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ze bestaan echt

PW Magazine 18, jaar 2015 - 28-04-2015 | door Esther Kuipers
column

Esther KuipersDe inspirerende regiobijeenkomst over therapietrouw deed me denken aan mijn eigen ervaringen met laaggeletterdheid in de apotheek. Kennen we niet allemaal het schoolvoorbeeld van de allergische patiënten, die braaf de aerosol op de vloerbedekking spuiten om de huisstofmijt tegen te gaan? In de apotheek heb ik het bekende filmpje van dr. House en zijn astmapatiënt, die de aerosol als een soort parfum gebruikt, aan de assistenten laten zien. Dit leverde, behalve een lachsalvo, toch ook verbaasde en ongelovige reacties op. Dit is toch allemaal in scène gezet?

Nu we er meer op letten, blijken er ook in onze apotheek mensen te zijn met beperkte gezondheidsvaardigheden. Zelfs meer dan we in eerste instantie dachten. Het blijft een uitdaging deze mensen te herkennen en in te spelen op hun specifieke behoeften.

Onlangs vertelde een huisarts vol verbijstering over één van zijn patiënten, die hij diclofenac-zetpillen had voorgeschreven. Mevrouw vertelde dat inbrengen uiterst pijnlijk voor haar was. De huisarts gaf haar het advies de zetpil wat vochtig te maken of vaseline te gebruiken. Dat had de apotheker ook al gezegd, maar dat hielp niets, was haar reactie. Na doorvragen bleek mevrouw niet te weten dat de echte zetpil in een plastic omhulsel zit en dat ze dit voor gebruik moet verwijderen.

Ze bestaan dus echt.

Document acties

Back to top