Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

@Truusje214

PW Magazine 14, jaar 2015 - 31-03-2015 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen
column

Lieke Winkelmolen blauw vlakIk lees wel eens reacties op het nieuws op websites als nujij.nl. De over het algemeen ongenuanceerde commentaren zijn vaak amusant. En zolang deze discussies zich beperken tot de huwelijksperikelen van een BN’er blijft het allemaal onschuldig.

Minder onschuldig zijn de discussies bij de gezondheidsartikelen. Bijvoorbeeld bij het bericht dat kruidenpreparaten invloed kunnen hebben op de werking van geneesmiddelen. In het artikel werd geadviseerd met arts en apotheker te overleggen bij simultaan gebruik [1]. Goed om patiënten daar nog eens op te wijzen, zou je zeggen. Niet iedereen deelt deze mening. Een greep uit de reacties:

‘Goede reden om nog kritischer te kijken naar reguliere medicatie.’

‘Stop gewoon met alle chemische troep, dat is het beste.’

‘Artsen en apothekers nooit geloven: ze gaan alleen voor het geld, en kruiden leveren geen geld op.’

Deze reacties worden massaal gelezen en beaamd.

Ik verbaas me over dit wantrouwen tegenover de medische wereld, maar tegelijkertijd wel het vertrouwen in onbekenden op fora. Toch lijken willekeurige geneesmiddeladviezen door waarschijnlijk niet-medici wel degelijk te worden opgevolgd [2,3]. Een gevaarlijke ontwikkeling. Aan ons de taak ons nog beter te profileren als betrouwbare geneesmiddelenexpert. Hopelijk blijven mensen zo bij ons komen voor advies. En luisteren ze niet meer zomaar naar @Truusje214.

 

Literatuur

1      http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2015/Gelijktijdig_gebruik_van_kruidenpreparaten_en_geneesmiddelen_soms_riskant

2    http://www.ahealthylife.nl/zes-veel-voorgeschreven-medicijnen-die-je-beter-kunt-mijden/

3    http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/133326-10-natuurlijke-bloedverdunners.html

Document acties

Back to top