Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Status

PW Magazine 39, jaar 2015 - 25-09-2015 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen
column

Lieke Winkelmolen blauw vlakOnlangs kocht ik in één keer vier doosjes paracetamol bij de drogist, bestemd voor ‘antikaterpakketjes’ na een feest. Deze kreeg ik, zeer terecht, pas mee na een lang gesprek met de drogist, waarin we de grote incidentie van paracetamoloverdoseringen en het doel van mijn aankoop uitgebreid hadden besproken.

Blijkbaar heb ik een uitzonderlijk goede drogist. Uit het jaarlijkse onderzoek van de Consumentenbond blijkt namelijk dat de gemiddelde drogist nauwelijks vragen stelt bij de verkoop van OTC-medicijnen. Apotheken doen het ‘beter’, maar ook hier werd in 23% van de gevallen geen of een fout advies gegeven. Helemaal zorgelijk: als ik twintig doosjes paracetamol en ibuprofen wil bestellen op de website van een supermarkt, krijg ik geen enkele waarschuwing. Om over ‘medicatiebewaking’ bij het tankstation nog maar te zwijgen. Toch blijven deze pijnstillers de Algemene Verkoop-status houden, ondanks dat ze beide in de top 3 van geneesmiddelen bij intoxicaties staan. Het is immers niet bewezen dat de hoge incidentie een rechtstreeks verband heeft met deze status.

Intussen test ik bijna standaard elke intoxicant voor de zekerheid op aanwezigheid van paracetamol in het bloed. Wellicht is het niet bewezen, maar gevoelsmatig dragen de Algemene Verkoop-status en de teleurstellende resultaten van het Consumentenbond-onderzoek wel degelijk bij aan de incidentie van overdoseringen. Tijd voor een nieuw statusadvies en een betere handhaving bij gebrek aan informatieverstrekking?

Document acties

Back to top