Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geld terug

PW Magazine 45, jaar 2015 - 03-11-2015 | door Jaap Dik
We worden de laatste tijd steeds weer verrast met nieuwe geld-terug-regelingen. De AIP is hoger dan de vergoedingslimiet en de patiënt zou het verschil moeten bijbetalen.

De apotheekinkoopprijs (AIP) verlagen naar de vergoedingslimiet is voor de meeste fabrikanten niet handig: vaak moeten de prijzen in omringende landen dan ook omlaag, of er ontstaat een flinke parallelexport. De patiënt laten bijbetalen is uit concurrentieoverweging niet handig. Er zijn dus geld-terug-regelingen ontstaan, waarbij de patiënt de nota kon insturen.

Nu heeft een aantal fabrikanten, zonder overleg met de apothekers, bedacht dat dit ook is op te lossen via de groothandel. De apotheek krijgt korting ter waarde van het bijbetaalbedrag en kan de nota verscheuren. Iedereen blij toch?

Nou … Op deze manier werk je mee aan het ondermijnen van een transparante prijs. De AIP wordt een NVP – een Natte Vinger Prijs. Wat gaan de verzekeraars daarmee doen?

Het apotheekteam moet alert zijn op – alweer – een uitzondering. Als de patiënt ook een ander product zelf moet betalen, is het uiterst lastig die rekeningen te splitsen.

Kortom, dit past niet bij het streven naar minder administratieve lasten. Laten we hiermee stoppen.

AIP = AIP. Ook dit roer moet om.

Document acties

Back to top