Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Die fax eruit

PW Magazine 37, jaar 2015 - 07-09-2015 | door Jaap Dik
column

Als je meteen antwoord wil hebben van je collega, dan bel je even. Mag het ook in de loop van de dag, dan mail je even. Wil je iets over de schutting mikken, dan gebruik je de fax.

De fax: de schrik van het hele apotheekteam. Zit er wel genoeg papier in? De volgende ochtend kunnen er zomaar vijftig vellen uit zijn gekomen. Met de bekende zwarte strepen, die hopelijk niet over essentiële tekstfragmenten staan. Wij hebben het meegemaakt dat de fax zo warm werd, door de vele ontslagprofielen, dat het infrarode inbraakalarm afging.

Is de fax stuk, dan is het nog een hele klus om een nieuwe te kopen. De meeste printers kunnen wel faxen, maar niet in deze hoeveelheden. En een verkoper kijkt je meewarig aan, of je om carbonpapier vraagt.

Door gebruik te maken van het LSP, Edifact en secure mail is er voor iedere toepassing wel een alternatief voor de fax. De verzendende kant zal iets meer moeite moeten doen en zal slimmere oplossingen zoeken en vragen van de systeemhuizen. Veiligheid en privacy zullen verbeteren.

Iedereen kent wel een casus van een fax die bij een verkeerde collega uitkwam – verkeerde sneltoets – of erger: bij een niet-medicus, door verkeerd intoetsen van het faxnummer. Gelukkig zijn er tegenwoordig zo weinig faxen buiten de zorg, dat die kans nu uiterst klein is.

Zullen we er werk van maken? En stap voor stap overstappen op moderne communicatie? Liefst iets wat niet overgetypt hoeft te worden? Wie doet mee?

Document acties

Back to top