Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Verbannen

PW Magazine 06, jaar 2014 - 07-02-2014 | door Ruud Coolen van Brakel
column

Ruud Coolen van Brakel blauw vlakOp een apothekerswebsite werd als stelling geponeerd: ‘Als het aan mij lag, zou ik al die producten uit Verweggistan uit mijn apotheek verbannen’. Dik 83% van de respondenten beantwoordde de stelling met ‘ja’. In talloze reacties buitelden apothekers over elkaar heen om schande te roepen over de inferieure medicijnen (en tegelijkertijd te pleiten voor opheffing van het vermaledijde preferentiebeleid).

Bogin, waarvan Ranbaxy uiteraard geen lid is, produceerde een alarmerend persbericht waarin gesteld werd dat maar voor een paar weken alternatieve generica voorradig waren (en tegelijkertijd te pleiten voor opheffing van het vermaledijde preferentiebeleid). Het NHG riep artsen op om op de recepten te vermelden ‘geen Ranbaxy’ en trok een dag later zijn dubieuze pleidooi met een persbericht weer in.

Verzekeraars – op een enkeling na – wisten niet hoe snel ze moesten roepen dat ze nu ook alternatieve generica zouden vergoeden. Patiënten werden doodsbang gemaakt en blijkbaar leverden ze massaal hun generieke producten in bij de apotheek.

Dit alles vloeide voort uit een Nieuwsuur-item over gerommel met de administratie rond grondstoffen in een Indiase fabriek. Foute boel daar, meer inspecties nodig, en prima dat de IGZ uit voorzorg de import van de grondstoffen en een paar geneesmiddelen heeft opgeschort. Maar het gebruiken van deze casus voor de eigen politieke agenda en het massaal opkloppen van angst … Wat mij betreft zou je dat moeten verbannen.

Document acties

Reacties

19-02-2014 14:06
Kring-apotheek Swarte zegt:

Bij Ranbaxy is het vervalsen van gegevens een manier van werken.
Daarom is Ranbaxy beboet en willen de meeste apothekers niets met deze firma te maken hebben. De meeste apothekers willen conform de wetten en regels werken. Dat heeft niets met een politieke agenda te maken.
Politiek is meer iets voor instituten die zelf geen inkomsten hebben, maar afhankelijk zijn van subsidies.

Back to top