Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Te mooi

PW Magazine 08, jaar 2014 - 21-02-2014 | door Jaap Dik
column

Als je op straat een fiets aangeboden krijgt voor een tientje, weet je dat er iets mis is. Niet voor niets waarschuwt een site als Marktplaats: “Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.”

Deze opmerking is ook van toepassing op de lage prijs van menig generiek middel: je gezonde verstand zegt dat het niet kan voor deze prijs. En, zo bleek, het kán ook niet. Tenminste niet met inachtname van de eisen die men in het algemeen aan geneesmiddelen stelt. Glasdeeltjes, vliegen, geur van oplosmiddelen, we kregen ze er allemaal gratis bij.

We hadden het maar te slikken en de patiënt slikte het letterlijk. Dat is inmiddels over. Ranbaxy is een besmette naam en de stelling dat generiek net zo goed is als spécialité heeft een flinke deuk opgelopen.

Zolang voor de meeste verzekeraars alleen de prijs telt, voorzie ik nog meer problemen. Met verbazing keek ik naar een Griekse generieke inhalator.

Gegarandeerd coördinatieproblemen. Maar ja, wél een stuk goedkoper, dus opname als preferent kan slechts een kwestie van tijd zijn.

Of zou het kwartje dan eindelijk zijn gevallen?

Document acties

Reacties

24-02-2014 11:11
L. Emmer zegt:

Hebben we het over de Focus Salmeterol/Fluticason? Wat een onding is dat zeg.

24-02-2014 14:53
J. Dik zegt:

Inderdaad.
Lees dit maar eens:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23815552

Back to top