Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ongemak

PW Magazine 42, jaar 2014 - 13-10-2014 | door Marleen Barth
column

“Gevolgen tekorten geneesmiddelen vallen mee”, kopte een groot ochtendblad na het verschijnen van het onderzoek van Bureau Berenschot naar het vóórkomen van gebrek aan medicijnen in Nederland. Wat patiënten ervaren als een geneesmiddel niet beschikbaar is, beperkt zich vrijwel altijd tot “ongemak”, zo luidt de conclusie in het rapport.

Dat is natuurlijk heel mooi, want goede patiëntenzorg, daar gaat het om. Maar het rapport beschrijft ook in hoeveel bochten apothekers zich moeten wringen om de overlast voor patiënten binnen de perken te houden. Steeds meer tijd en energie gaat zitten in het vinden van alternatieven. Soms moet er zelfs geïmporteerd worden, waarbij de meerkosten voor de apotheker zijn – want niet vergoed. De tijd die apothekers hieraan kwijt zijn gaat ten koste van andere zaken in de apotheek, die ook voor de patiënt van belang zijn.

De KNMP heeft de minister en de zorgverzekeraars daarom opgeroepen deze tijd te vergoeden. Als er zoveel inspanning wordt geleverd en mét resultaat – want in het overgrote deel van de gevallen merkt de patiënt niet hoe ingewikkeld het soms is – dan zou daar best erkenning voor mogen komen.

De oorzaken van de tekorten zijn divers en vaak internationaal. Een beroep op de apotheker om patiënten desalniettemin goede farmaceutische zorg te bieden is en blijft dus nodig. Het is niet meer dan fair als verzekeraars de apotheker in staat stellen dat goed te doen. Zodat het voor patiënten bij ongemak blijft.

Document acties

Back to top