Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Indicatie op recept

PW Magazine 48, jaar 2014 - 26-11-2014 | door Jaap Dik
column

Het viel mijn collega op: een handgeschreven, maar gelukkig leesbaar, recept van de poli reumatologie. Met als voorschrift “Doxasozine” – ja, met spelfout – en als dosering “2x daags 4 mg”.

Dit is niet de rubriek nascholing, maar hier is toch veel mis. Reumatologie en doxazosine, vreemd als de indicaties hypertensie en BPH zijn. En dan die dosering. En de spelfout: ook dexametason heeft een 4 mg-variant en zou veel beter bij reumatologie passen.

De patiënt kon ons niet veel verder helpen; de echtgenote kwam het halen, maar wist weinig op te helderen. Bellen dus!

Na veel omzwervingen in het ziekenhuis kwam ik bij de poli interne terecht, die de arts in opleiding kende. Haar vorige opleidingsafdeling was reumatologie geweest, dat verklaarde het receptenblok.

De doxazosine was als zodanig bedoeld als antihypertensivum met een off-labelgebruik.

Hier had zoveel tijd kunnen worden bespaard als het recept elektronisch was voorgeschreven met de juiste afdelingscode en de indicatie, aangezien het om afwijkend gebruik gaat.

Diezelfde week las ik het rapport dat door het Instituut Verantwoord Medicijngebruik was opgesteld in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De uitkomsten waren, zacht gezegd, opmerkelijk. Waarom zijn die cijfers niet gecheckt bij een aantal apotheken? Gewoon een paar dagen recepten tellen. Als ik voor iedere keer dat de indicatie op het recept staat een punt taart krijg, ga ik dood van de honger.

Document acties

Back to top