Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Hoogste kwaliteit

PW Magazine 10, jaar 2014 - 07-03-2014 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen
column

Lieke Winkelmolen blauw vlakEen bekende supermarktketen heeft als slagzin ‘De hoogste kwaliteit, voor de laagste prijs’. Ook in de zorg geldt dat we de kosten in toom moeten houden, maar de kwaliteit mag hier niet onder lijden. Helaas weegt dit laatste niet altijd mee.

In het verleden hadden wij problemen met misselijkheid tijdens chemotherapie. Naast de grote variëteit aan anti-emetica-schema’s was de complexiteit hiervan hoog: veel verschillende tabletten op veel verschillende momenten. Hierdoor gebruikten veel patiënten de anti-emetica niet (goed).

Vandaar de introductie van vier vaste boxen, conform de laatste inzichten van de ASCO, ESMO en MASSC [1, 2]. Patiëntvriendelijker door een indeling per toedienmoment en een reductie van het aantal tabletten, mede dankzij dexamethason-tabletten 4 mg. De patiënt kan zo de aanbevolen doseringen van 12, 8 en 4 mg op verschillende dagen eenvoudig innemen, met maximaal drie tabletten per keer.

De boxen zijn een succes. Patiënten blij, oncologen blij, ziekenhuisapothekers blij. Maar bepaalde zorgverzekeraars niet. De 4 mg-tabletten moeten volgens hen worden vervangen door geregistreerde producten van 0,5 en 1,5 mg, waardoor de patiënt de eerste dag acht tabletten van 1,5 mg moet innemen. En de tweede dag vijf tabletten van 1,5 mg en een van 0,5 mg. En daarna twee tabletten van 1,5 mg en twee van 0,5 mg. Verschil in kosten: €1,80 per maand. Hoger! De laagste kwaliteit, voor de hoogste prijs?


Literatuur

1. http://www.mascc.org/assets/documents/mascc_guidelines_english_2013.pdf

2. http://jco.ascopubs.org/content/early/2011/09/25/JCO.2010.34.4614.full.pdf+html

Document acties

Back to top