Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Gezondheid!

PW Magazine 04, jaar 2014 - 24-01-2014 | door Wilma Göttgens
column

“Ik ben zo moe en mijn haar valt uit”, zegt mevrouw Bakker, mismoedig hangend tegen de balie. “Heeft u daar iets tegen?” Achter haar staat meneer Tiemersma, met in zijn hand metoprolol van een ander merk dan hij gewend was. Hij zou dat drie weken proberen, maar kreeg direct al klachten.

Mevrouw Bakker en meneer Tiemersma streven beiden naar gezondheid. En wie niet? Hoe vaak hebben uw dierbaren en vrienden u in het zicht van het nieuwe jaar “Gezondheid!” toegewenst? Maar wanneer zijn we eigenlijk gezond? De streefnormen voor cholesterolwaarden en bloeddruk zijn geen constante gegevens. En wanneer noemen we zwaarmoedigheid een depressie? En druk gedrag ADHD?

Mevrouw Bakker en meneer Tiemersma staan niet alleen in de manier waarop ze hun toestand beoordelen als ziek of gezond. De toenemende medicalisering heeft alles te maken met de manier waarop we onze samenleving organiseren. In het boekje Ziek van gezondheid. Voor elk probleem een pil? zegt Ignaas Devish dat, hoewel niemand ons verplicht tot fit en gezond leven, we ons als individu niet kunnen onttrekken aan de ‘micromechanismen van de macht’. Deze mechanismen maken van ons gedrag een beheersbaar fenomeen op grond van economische rationaliteit. De kern van deze dynamiek ontrafelen is, hoewel geen geringe opgave, een goed voornemen voor het nieuwe jaar. Ik heb mevrouw Bakker vitamine B-complex forte meegegeven en de metoprolol van meneer Tiemersma omgeruild en ze een gelukkig 2014 toegewenst. Veel geluk allemaal!

Document acties

Back to top