Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Piepjes

PW Magazine 16, jaar 2013 - 19-04-2013 | door Jaap Dik
column

Vroeger, toen mijn kinderen wat jonger waren, kwam ik vrij frequent in bepaalde burgerrestaurants. Bij binnenkomst was er een vertrouwde geur, maar ook een vertrouwd geluid: piep, piep, piep.

Iedere frituur, magnetron en oven vraagt om aandacht. De werknemers horen het allang niet meer. Dit zijn momenten waaraan ik denk als ik me door de tientallen pagina’s medicatiemeldingen worstel, die dagelijks uit het systeem komen. Zie ik door de meldingen het bos nog wel?

Er is hoop. Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s) zouden de oplossing kunnen zijn. Dit zijn – soms complexe – beslisbomen, waarmee een groot aantal meldingen door het apotheeksysteem kunnen worden afgehandeld. Deze beslisregels zijn – en worden – ontwikkeld door verschillende partijen. Naast een partij als Digitalis (Clinical Rules) zijn ook ketens en formules bezig met hun eigen beslisregels, soms met het doel bepaalde afspraken met zorgverzekeraars te kunnen nakomen. Inmiddels heeft ook Z-Index een aantal MFB’s beschikbaar en een indrukwekkend aantal in de pijplijn.

Die beslisregels komen er dus wel, maar standaardisatie zou handig zijn. Ze mogen straks geen black box vormen, waarvan niemand weet hoe die werkt. De apotheker dient minimaal te weten wat wordt meegewogen, opdat hij bij uitzondering kan ingrijpen. Welke leeftijd is bijvoorbeeld het afkappunt? Een piloot weet ook wanneer hij zijn autopilot moet uitzetten.

Document acties

Back to top