Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ongemakkelijk

PW Magazine 22, jaar 2013 - 28-05-2013 | door Wilma Göttgens
column

“Wat een onzin. Voor mijn vorige pil hoefde ik nooit een recept aan te vragen. Waarom voor de Dianepil wel?” Hoe vaak kreeg u of uw assistent sinds 1989, het jaar dat Diane geregistreerd werd, deze vraag?

Het antwoord – dat Diane geen anticonceptiepil is maar een geneesmiddel dat bij matige tot ernstige vormen van acne of overbeharing kan worden gebruikt als andere middelen niet geholpen hebben – werd vaak met een minzame glimlach voor kennisgeving aangenomen. “Daar hoor ik niets over als ik een nieuw recept aanvraag bij mijn huisarts. Waarom kan ik deze niet gewoon voor een jaar mee krijgen?”

Dat deze pil, overigens net zoals alle derde- en vierdegeneratiepillen, een hoger risico geeft op trombose dan de tweedegeneratiepil, waarvan het tromboserisico door jarenlang gebruik door grote groepen vrouwen beduidend lager is gebleken, is geen welkome boodschap.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen meldde in maart dat in Nederland de afgelopen 25 jaar mogelijk elf vrouwen zijn overleden door gebruik van de Dianepil. Welke meerwaarde van een pil rechtvaardigt elf doden in 25 jaar?

Document acties

Reacties

04-06-2013 09:10
J.C. Kortekaas zegt:

“Daar hoor ik niets over als ik een nieuw recept aanvraag bij mijn huisarts. Waarom kan ik deze niet gewoon voor een jaar mee krijgen?”

Deze waarheidsgetrouwe standaardzin bewijst dat de consument de bron van de medicijnverspilling is.

Want dezelfde jongedame komt nu deze onverkoopbare "pil" terugbrengen en eist op hoge hakken haar geld terug.

Back to top