Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Minder allround

PW Magazine 03, jaar 2013 - 18-01-2013 | door Kirsten Lubbers
column

“Ja, ik heb inderdaad nog veel vragen over het vergif dat ik moet gaan innemen”, was het antwoord, toen ik meneer uitnodigde voor een gesprek in de spreekkamer. We zaten even rustig om de tafel, omdat hij net te horen had gekregen dat hij de ziekte van Kahler heeft.

De verpleegkundige had in een sneltreinvaart de chemokuurschema’s uitgelegd. Meneer was nog confuus van het slechte nieuws, waardoor er niets was blijven hangen. Gelukkig wist hij, voor wat extra uitleg, de weg naar mij te vinden. Eerlijk gezegd moest ik even wat theorie ophalen over de precieze adviezen en bijwerkingen van thalidomide en Alkeran, maar met behulp van wat literatuur was ik zo weer op de hoogte.

Na afloop van het gesprek kreeg ik van hem een groot compliment voor de tijd die ik voor hem had genomen en voor de heldere uitleg. Hij zag het nu helemaal zitten om met de behandeling te beginnen. Regelmatig heb ik nog even contact met hem in de apotheek; gelukkig heeft hij weinig last van bijwerkingen.

Als VJA vinden wij het erg jammer dat we een groot deel van dit soort middelen en de zorg die daarbij hoort per 1 januari niet meer mogen leveren. We zijn daardoor een beetje minder ‘allround apotheker’. Tenslotte zijn we wel opgeleid om goede patiëntenzorg te leveren, juist ook bij geneesmiddelen die specialistisch zijn. Dat hierdoor het medicatiedossier wordt verknipt, zien wij als een groot bijkomend probleem. In onze lobby gaan we ons hard inzetten om deze tendens te stoppen en zo mogelijk terug te laten draaien.

Document acties

Back to top