Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Appnormaal

PW Magazine 32/33, jaar 2013 - 08-08-2013 | door Ruud Coolen van Brakel
column

SApperdeflApp. Het zou Pipo’s nieuwe stopwoordje anno 2013 kunnen zijn. We Appen ons te barsten. Apps zijn in, modern, van nu, en Apps zijn de oplossing voor al die medicatievraagstukken die tot dusverre onbeantwoord bleven.

Het zijn er inmiddels zoveel, dat een opsomming mijn column tot een pagina of zeventien zou doen uitdijen. Appsolutely fabulous. Therapieontrouw? Neem een App! Communicatieproblemen met je zorgverlener? Neem een App! Problemen met je epilAppsiepilletjes? … enzovoort.

Ik hApp geen problemen met het bestaan van die Apps, maar wel met het onbegrensde geloof in de effectiviteit, het gebruik en het bereik. Ik gooi er maar eens in dat 95% van alle investeringen in Apps weggegooid geld is, voorzichtige schatting. Zelf gebruik ik er eentje, die van het Farmacotherapeutisch Kompas. Maar de website is net zo makkelijk.

Op een groot health event (Engels uiteraard) zag ik onlangs de stand van een App-bouwer. Een groot bord zei: ‘we build awardwinning Apps’. En dat is precies wat we met zijn allen aan het doen zijn. We maken prachtige, slimme, hip vormgegeven Apps die mooie prijzen winnen. Geen verwijzing naar de hordes patiënten die de kwaliteit van hun leven verbeterd zien. Geen verwijzing naar het massale gebruik in een zorgverlenerspopulatie. Geen bewijs van effectiviteit of van kosten/batenanalyses. Niet placebogecontroleerd, laat staan vergeleken met andere interventies.

Maar we hebben geen keus. Als je niet meedoet, ben je een dinosauriër. Kern: zolang de implementatiebudgetten kleiner zijn dan de bouwkosten, verspillen we zure euro’s zorgbudget aan Apps. En dat is anno 2013 eigenlijk Appnormaal.

Document acties

Back to top