Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Toekomst

PW Magazine 46, jaar 2012 - 15-11-2012 | door Kirsten Lubbers
column

Als jonge apotheker word ik geconfronteerd met een beroepsbeeld en een markt die ik niet voor ogen had toen ik tien jaar geleden begon met de studie farmacie. Zorgprofessionals krijgen onvoldoende ruimte om de zorg die ze leveren, binnen kaders, zelf in te vullen. Dit speelt niet alleen voor jonge openbare apothekers, maar ook voor jonge huisartsen, specialisten en ziekenhuisapothekers. Dat merkte ik op een gezamenlijke bijeenkomst van deze vier ‘jonge beroepsgroepen’.

Gelukkig ziet mijn generatie zorgverleners de apotheker nog steeds als geneesmiddelspecialist met toegevoegde waarde in de zorgketen. Zowel jonge huisartsen als jonge specialisten onderkennen dat farmaceutische zorg verder gaat dan aflevering van het geneesmiddeldoosje.

Terwijl wij als Vereniging van Jonge Apothekers op de bres staan voor onze rol binnen de farmaceutische zorg, zijn de jonge artsen al een stuk verder. Zij noemen de apotheker onmisbaar en danken ons op de blote knietjes dat wij nierfuncties en labwaarden controleren. Patiëntenleven gered!

Samen zien we de toekomst positief tegemoet. Wat we nog moeten leren, is dat we aan elkaar en aan onze patiënten vaker laten zien wat we doen. Voor de fase waarin de zorgmarkt – maar vooral de openbare apotheek – nu verkeert, is het cruciaal dat we de zorg die we leveren transparant en meetbaar maken.

Als we aan onze patiënten en ketenpartners duidelijk kunnen maken dat wij onmisbaar zijn in de zorgketen, kan geen enkele zorgverzekeraar om ons heen en is onze toekomst als geneesmiddelspecialist gewaarborgd.

Document acties

Back to top