Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Schutting

PW Magazine 26/27, jaar 2012 - 29-06-2012 | door Ruud Coolen van Brakel
column

In een aangeharkt land als Nederland zijn we dol op onze postzegeltuintjes, en dan vooral op de schuttingen die we plaatsen – kosten gedeeld met de buren – om inkijk in het eigen domein te voorkomen. Bijkomende hobby: alles wat over de schutting geworpen kan worden, werpe men met kracht en overtuiging in het groen van de ander.

Poliklinisch afleveren van dure geneesmiddelen? Stuur de patiënt onschuldig glimlachend naar de eigen openbaar apotheker. Vervolgactie: stuur de patiënt met recept evenzo vriendelijk weer terug naar het ziekenhuis.

Niet alleen recepten verdwijnen in een boog over de omheining: verantwoordelijkheden liggen nog beter in de werphand. Middelen niet leverbaar? Bijbetalen? Generieke substitutie? Antirimpelcrème werkt niet? Allemaal waar, maar de schuld ligt elders. De bedrevenheid is groot in de NIMBY-uitleg van verantwoordelijkheden. It’s everywhere, but Not In My BackYard.

Ja, het is soms modderig in de achtertuin. En ja, we wroeten allemaal met grote regelmaat de perkjes om en daar krijg je vuile handen van. Maar om ze dan consequent in onschuld te wassen, wordt irritant. Wie met modder gooit, verliest grond. Hoe begrijpelijk de frustraties soms ook mogen zijn, met een teveel aan defensief en dreinerig optreden wordt de sympathie voor de openbaar apotheker er niet groter op.

Het wordt tijd voor het grote omdenken. Positioneer je als partner van de patiënt, als gids in het met talloze hagen opgebouwde gezondheidsdoolhof. Wijs de weg. Leg uit. Denk mee. Begeleid. Bewaak. Volg. En maak die rol waar. Als je dan toch een keer keihard wilt vloeken, doe dat dan binnenshuis. En gebruik daarbij de meest creatieve schuttingtaal die je kunt bedenken.

Document acties

Reacties

02-07-2012 12:32
D.T. Hendriksz zegt:

De semi-collegae van Ruud Coolen van Brakel hebben handig gebruik gemaakt van de schutting. NIMBY zit hen in de genen; zorgplicht? Ligt bij de zorgverzekeraars! Budgettering? Verzekeraars zijn vrij om hun eigen premie te bepalen! Budgettering? Ja wel, wij hebben nog wel verantwoordelijkheid voor betaalbaarheid en stellen het totale budget vast en middels een MBI kunnen wij overschrijdingen terugvorderen bij de verzekeraars die het weer kunnen terugvorderen bij de zorgaanbieders. Ja wel. Onze schutting is de hoogste en dikste van allemaal en de poort blijft dicht. Al kan het zijn dat PvdA en SP de poort en schutting kunnen doen slopen en ja, dan moeten wij onze verantwoordelijkheid als Openbaar Bestuur wel nemen en ons werk doen.
TNF alfa blokkers zijn niet meer te krijgen bij de extramurale openbare apotheek dankzij de semi-collegae van RCvB en dit is geen schutting gedrag. Contractueel is vastgelegd dat negatieve uitlatingen over verzekeraars is verboden op straffe van uitsluiting en verdwijning in Nacht und Nebel. Per 2013 volgen IVF, oncolytica en groeihormonen: vallen dan onder budget van het ziekenhuis en zal je als patiënt moeten weten of je krijgt wat je moet krijgen volgens de richtlijnen en standaarden. Daar maakt RCvB zich niet druk om.
Ruud Coolen van Brakel moet maar eens kijken in welk land hij leeft en hoe het systeem achter de schutting werkt; de Hoogste Schutting!
En schrijf dan nog eens een blog met een stemadvies ter begeleiding van de burgers in dit. Filmpje van familie is daarbij niet nodig.

Back to top