Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

De stem van Nederland

PW Magazine 37, jaar 2012 - 13-09-2012 | door Ruud Coolen van Brakel
column

Vijf jaar na het verschijnen van de richtlijn Euthanasie van de KNMP is er nu een gezamenlijke richtlijn van artsen en apothekers die de samenwerking tussen de twee beroepsgroepen onderstreept. Goed nieuws over de goede dood. Solo-artiesten doen het alleen goed in The voice of Holland. Op alle andere gebieden is coöperatie onontbeerlijk. Over een paar dagen stemt geen jury, maar stemmen we met zijn allen. En de grote vraag is welke samenwerking daaruit zal voortkomen.

Op sommige zaken zijn we trots als Nederland. Het vooruitstrevende en realistische euthanasiebeleid hoort daarbij. Het exporteren van succesvolle televisieformats ook. Het unieke systeem van apotheken en drogisten, de internationaal uiterst bijzondere samenwerking tussen artsen en apothekers in het FTO, het terughoudende medicijngebruik van de gemiddelde Nederlander, en de goed ontwikkelde farmaceutische patiëntenzorg in de vorm van bijvoorbeeld medicatiebeoordelingen staan niet in de top tien. Onterecht. Maar het blijkt moeilijk om de stoelen te laten omdraaien voor deze verworvenheden.

Wie drukt er op de rode knop om de stem van farmaceutisch Nederland te laten doorgaan naar de battles? En met welke andere prioriteiten zal de apotheker het strijdperk in moeten gaan? Als alle stemmen geteld zijn, zal er hoe dan ook een coalitie gevormd moeten worden om te bewaren waar we trots op zijn en uit te bouwen waarin we excelleren. Doen we dat niet, dan wordt de euthanasierichtlijn wel heel direct van toepassing op een hele beroepsgroep.

Document acties

Back to top