Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Adembenemend

PW Magazine 14, jaar 2012 - 06-04-2012 | door Jaap Talsma
column

Neemt het aantal patiënten met allergische problemen toe? Vast wel, en het probleem is al aanwezig op mijn spreekuur, zeker nu het voorjaar uitbreekt. Van klein tot uitgebreid, van jong tot oud en van onschuldig tot levensbedreigend. Wat er in een week voorbijkomt?

De zwaar opgemaakte Nicole met heftige jeuk aan de huid rond de ogen. Ze gebruikt veel verschillende producten en wisselt daar vaak mee.

Mevrouw Caspers en zes anderen hebben veel klachten van neus en ogen. De hazelaars bloeien en de berken beginnen ook al weer.

De heer Haan komt met een uitgebreide en heftig jeukende uitslag over het gehele lichaam, drie dagen nadat hij een antibiotische kuur startte.

Mevrouw Valk komt met haar zoontje Lars. Ze vermoedt dat hij allergisch op bepaalde voedingsmiddelen reageert.

Kortom, allergische problemen zijn dagelijks werk voor de huisarts. Oh ja, en die nieuwe bodylotion. En straks de muggen en de berenklauw.

Het gaat niet alleen om slijmvliezen, maar ook om huid en luchtwegen.

Soms is het hartverscheurend, bijvoorbeeld als die lieve cavia de bron van de ellende blijkt te zijn. Soms is het eng en acuut, denk aan heftige reacties op wespensteken. En soms is het nog erger, als na het eten van een bepaald nootje de ademweg wordt dichtgedrukt of er een anafylactische shock optreedt. Allergie kan adembenemend zijn …

Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel als het om allergie gaat, er zijn vermakelijke momenten. De heer Alders had een vreemde rode uitslag en dacht aan een allergie voor zijn vrouw. Het verst ging mevrouw De Roos, die dacht dat haar hyperactieve dochter Marlies allergisch was voor zuurstof. Dat zou pas adembenemend zijn.

Document acties

Back to top