Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Witboek

PW Magazine 06, jaar 2011 - 09-02-2011 | door Jaap Dik
column
Witboek

Ik ben bij de uitreiking van het Witboek Farmacie in de Rode Hoed geweest. Het bekende boekje, dat ze al weken eerder gezien hebben, overhandigen en handje geven. Lachen naar de camera. Afijn, u kent het wel. Maar de paneldiscussie die volgde was echt interessant. Hugo Hurts als pleitbezorger van de apothekers; die man moeten we als volgende voorzitter kiezen!

Ik heb Hurts nooit kunnen betrappen op ‘mooipraterij’; hij had er nooit moeite mee om voor een volle zaal met apothekers, diezelfde apothekers af te zeiken. Kijk, dan heeft zo’n ommezwaai waarde. Hij lijkt het echt te menen. In tegenstelling tot een ander panellid (we noemen geen namen, maar hij lijkt wel iets afgevallen) die het gedrag vertoont van een windvaan.

Wat je bij deze en andere bijeenkomsten steeds weer ziet, is dat de persoonlijke ervaring van de spreker met zijn of haar apotheker een enorme stempel drukt op de mening over de farmacie in het algemeen. Zo had Clairy Polak haar apotheker nog nooit gezien en was hij niet aanwezig toen ze naar hem vroeg. Dat geeft meteen een negatieve wending aan de discussie. De directeur van de NPCF, Wilna Wind, had daarentegen een uitstekende ervaring met de apotheker van haar dementerende moeder. Die apotheker leverde per week aan in rol en nam maandelijks contact op om te kijken of alles goed ging. Zo’n man/vrouw geeft de hele farmacie een goede naam.

We moeten nu eens werk maken van het verwijderen van de rotte appels uit de mand. Als je de pech hebt dat een paar beleidsmakers een slechte apotheker heeft, voelt de hele beroepsgroep dat. Het kwaliteitskenmerk komt er aan en ik hoop dat de KNMP daaraan ook consequenties durft te verbinden.

Document acties

Reacties

Anoniem
12-02-2011 02:18
zegt:

Jammer voor de KNMP en Jaap Dik.

Hugo Hurts gaat niet over de tarieven en kan wel roepen dat de apotheker een goede vergoeding voor zijn inspanning verdiend, maar het is aan de onafhankelijke NZa en de zorgverzekeraars om dat ook daadwerkelijk te doen. Over de vergoeding gaat Hugo Hurts niet en dat weet Hugo Hurts maar al te goed.

Hugo Hurts wast zijn handen in onschuld. En de KNMP en Jaap Dik vallen er met open ogen in.

2012 vrije tarieven waarbij de NZa de toegankelijkheid, betaalbaarheid en kwaliteit bewaakt. De prijzen bewaakt de NZa met de AMM en het opleggen van transparantieregels over prijs en kwaliteit aan zorgaanbieders en zorgverzekeraars.

BKZ blijft van kracht ook in 2012 en volgende jaren. Taakherschikking, Ketenzorg (heeft de KNMP de evaluatie al gelezen en begrepen? ) en vrije prijzen en het BKZ.

En Hugo Hurts maar beweren dat de patiënt de vragende partij is!

Arnold Grunberg in de Volkskrant: Groenlinks en "humanitaire missie" en wat Duitsers verstaan onder "Sonderbehandlung".

Hugo Hurts kent zijn klassiekers.

Anoniem
12-02-2011 02:24
zegt:

We noemen geen namen.

Eelke van der Veen en Bas Leerink waren dikke tot voormalig dikke vrienden; zij serveerden het witboek eendrachtig af als ware het "oude wijn in nieuwe zakken".

Eelke van der Veen liet weer eens zien totaal incompetent te zijn. Is allemaal op Youtube te zien en te horen en mag daarom rustig worden gezegd en geschreven. Luister het maar na.

En als de Directeur van het Bureau KNMP denkt te spreken met Mike Leers is er wat mis bij de de KNMP. Merkwaardig is wel dat de Directeur van het Bureau KNMP, een niet-apotheker en zuiver ICT man, het debat voert namens de apothekers en dat Jan Smits, de voorzitter van de KNMP en free lance, financieel onafhankelijk part time apotheker, in geen velden of wegen is te zien.

Hoe geloofwaardig kom je dan als KNMP over?

Back to top