Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Kwetsbaar, mét durf

PW magazine 27 / 28, jaar 2011 - 06-07-2011 | door Ton van Brussel
column

Het afgelopen halfjaar was de Rode Hoed twee keer gastheer van de KNMP. In januari leidde Clairy Polak een debat over het Witboek Farmacie en in juni was Paul Witteman de moderator van het Routeplan Farmacie.

De Rode hoed is een ongesubsidieerd, onafhankelijk debatcentrum. Wij hebben de ambitie dat onze bezoekers vertrekken met een gedachte of een inzicht die ze bij binnenkomst nog niet hadden.

Dat uitgangspunt blijkt in de praktijk onze klanten te selecteren. Wij willen te denken geven en onze gasten zoeken dat ook. Idealen en beleid formuleren, bezinning en reflectie organiseren, maar ook de weerbarstige praktijk bespreken waarin dat alles vorm moet krijgen. Daartoe inspireert onze zeventiende-eeuwse schuilkerk aan de Amsterdamse Keizersgracht.

Zo bezien is de KNMP voor ons een gedroomde gast. Een organisatie die zich wil bezinnen op de toekomst en ons de vrije hand geeft om het debat daarover te organiseren. Transparant – en dus kwetsbaar – in gesprek met een kritisch publiek, onder leiding van de twee meest gerenommeerde moderatoren van Nederland. Dat getuigt van moed in een tijd dat veel gevestigde instituties onder druk staan van de crisis, van de marktwerking; een tijd waarin bestaansrecht niet vanzelfsprekend is en gezag opnieuw verworven moet worden.

Jammer dat minister Schippers daar vanwege agendaproblemen niet bij aanwezig kon zijn; het zou haar deugd hebben gedaan. Zij laat zich kennen als een minister die durft en zij had die eigenschap tijdens debatten kunnen herkennen in de KNMP. Ik ga haar, als ik haar op zaterdagmorgen bij de bakker in ons beider woonplaats Baarn weer tegen het lijf loop, vriendelijk maar dringend verzoeken er de volgende keer tijd voor vrij te maken. Hopelijk tot ziens dus in de Rode Hoed.

Document acties

Back to top