Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Kleur

PW Magazine 35 / 36, jaar 2011 - 02-09-2011 | door Jaap Talsma
column

Vanochtend kwam mevrouw Konings hoestend langs. Ze had inmiddels drie hoestdrankjes en een homeopatisch product achter de kiezen, maar bleef klachten houden. Het Centraal Bureau voor de Statistiek geeft aan dat er net zoveel medicatie zonder als met recept wordt gebruikt. Zelfzorg is een zeer omvangrijk verschijnsel.

Een rondgang langs een aantal apotheken bevestigt dit beeld. Naast allerlei nuttige zaken vallen me vooral de vele meters schappen op die gevuld zijn met de meest uiteenlopende homeopatische producten. De doosjes zien er met veel vrolijke kleurtjes beslist aantrekkelijker uit dan de standaardverpakkingen. Ze beloven beterschap van aambei tot depressie, van gewrichtsklachten tot vermoeidheid en alles wat daar tussenin ligt. De Vereniging tegen de Kwakzalverij zou er moeiteloos haar jaarcongres aan kunnen wijden.

Wat betekent dit nu? Ik dacht dat de farmacie samen met de geneeskunde ijverig de weg van de evidence-based medicine was ingeslagen. Blijven de apotheken ondertussen toch, met het oog op de omzet, deze Vogeliaanse rommel verkopen? Kan de apotheker deze fleurig verpakte windhandel met droge ogen adviseren aan de clientèle?

Apotheker, beken kleur en saneer je zelfzorgschappen eens grondig.

Document acties

Back to top