Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Healthcare 2.0

PW Magazine 20, jaar 2011 - 20-05-2011 | door Claudia Rijcken
column

Ik had het genoegen dit jaar te mogen deelnemen aan TEDx Maastricht, een inspirerende, multimediarijke bijeenkomst met als thema Zorg 2.0. In het algemeen zijn TED-events, die overal ter wereld af en toe georganiseerd worden, non-profit, vaak technologisch georiënteerde bijeenkomsten. Een brede groep professionals binnen een bepaald vakgebied wordt uitgenodigd om samen synergie te creëren door actief ideeën en ervaringen uit te wisselen.

Zo ook deze keer … Vol vreugde begaf ik mij in dit walhalla van de Nederlandse (en gedeeltelijk buitenlandse) gezondheidszorg. Zeker 25 topsprekers – TED heeft de elevator pitch als principe: de boodschap moet in negen of achttien minuten verkondigd worden – lieten op verbijsterend instigerende wijze hun visie op Zorg 2.0 horen.

Belangrijke gemeenschappelijke deler was dat technologische vooruitgang en sociale media de patiënt steeds meer faciliteren zelf proactief zijn ziekte mee te behandelen. De primaire behandelaar heeft immers niet altijd meer de gelegenheid alle beschikbare, globale informatie omtrent complexe aandoeningen zelf te extraheren.

Door bijvoorbeeld de patiënt te motiveren via sociale media wereldwijd met lotgenoten te spreken en meer kennis over zijn ziektebeeld op te doen, wordt de patiënt als het ware zijn eigen mede-behandelaar. Een interessant principe, omdat we zo optimaal gebruik­maken van de immense technologische mogelijkheden die de wereld biedt.

Ik bleek niet de enige te zijn die zo geïnspireerd werd … Ik heb nog nooit een zaal vol zorgprofessionals zo enthousiast zien twitteren, facebooken, hyvesen et cetera. Mooiste moment was wellicht de plenaire leus uit het voltallige publiek: Let The Patient Help!

Op naar Healthcare 2.0.

Document acties

Back to top