Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

EPD

PW Magazine 17, jaar 2011 - 29-04-2011 | door Jaap Dik
column

Over het afstemmen van het EPD door de Senaat heb ik verdeelde gedachten. De erfenissen van voorgaande ministers van VWS zijn nu van tafel; minister Schippers kan met een schone lei beginnen. De initiële insteek was veel te groot, in wegentermen: een zesbaanssnelweg tussen iedere stad en dorp. Wij zijn al lang blij als op het hele wegennet dezelfde verkeersregels gelden.

Door het afstemmen zitten we nu in de situatie dat de snelwegen er wel liggen, maar niet bereden mogen worden. Alles moet over de lokale N-wegen. Tussen de regio’s vaart een pontje (fax).

De Senaat ging met de amendementen nog een stukje verder en wilde op regioschaal insteken.

Gelukkig wees de minister dit van de hand, want wat is een regio? En wat doe je met de regiogrensbewoners? Onder het motto: gedeelde zorg is halve zorg.

Ook een onderzoek naar een zorgpas werd snel van tafel geveegd door de minister. Een uitgebreid onderzoek is al gedaan, dat zou pas geldverspilling zijn! Overigens worstelen onze oosterburen al enige tijd met een zorgpas, 70% van de deelnemers is de pincode nu al kwijt.

Tijd voor een verse start! Vanuit de zorg­verleners in nauw overleg met de patiëntenverenigingen, bottom-up dus. En dan maar meteen met een dossierbeheerder die de toestemming vastlegt en het dossier opschoont.

Het duurt dan wel langer voor de meerderheid van de dossiers vindbaar is. Maar als we dit onderdeel maken van een van de prestaties in de vrije prijsvorming, zou het nog wel eens sneller kunnen gaan dan menigeen denkt.

Document acties

Reacties

Anoniem
06-05-2011 13:09
zegt:

De Minister verwees de Personal Medical Card wel heel snel naar de prullenbak. De verwijzing naar de Oosterburen betrof de situatie van een 10 tal jaren terug. Onvergelijkbare ICT mogelijkheden toen en nu. En de pincode? Neem dezelfde pincode als je bankpas. Hoeveel mensen vergeten hun pincode dan nog?

Onderzoekje van VWS naar PMC is onderzoekje van niets geweest. Laat maar eens zien dat rapport en de bijbehorende bijlagen.

Bottom up is nog altijd vanuit de individuele patiënt gedacht en niet vanuit de zorgverleners met de patiëntenkoepels. De poldergedachte zit er diep in.

EPD model VWS/NZa moet je niet willen. Dat EPD is bij voorbaat niet kompleet en niet te vertrouwen omdat patiënten delen mochten doen verwijderen en er geen melding mocht worden gedaan dat het dossier inkompleet was. Dit volgens de mores van het CBP. Geheel correct. Er wordt enorm gesold met de privacy van de burgers. Erger moet het niet worden. Wobben wil de Overheid ook al inperken. Privacy van de Overheid wordt zo belangrijker gevonden dan de privacy van de burger. Omgekeerde wereld in dit land.

In een dergelijke privacy omgeving is de PMC het enige dossier dat stand kan houden. De individuele patiënt bepaalt zelf wat er op staat, alles dus, en vooral wie het allemaal mag inzien. De patiënt kan toevoegen, maar niet verwijderen.

En de strijd van de KNMP om het dossierhouderschap is een verloren strijd. Marktwerking houdt dit tegen. Strijd daarom voor de invoering van de Personal Medical Card, met als back up de koppeling met een internet databank voor terughalen dossiers wegens verlies e.d.

Wellicht kunnen de UZI passen worden gebruikt voor het inlezen van de PMC's aan de balie of spreekkamer?

Een aardige taak voor NicTiz of gooien we er nog een aanbesteding tegen aan?

Back to top