Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

2012

PW Magazine 40 / 41, jaar 2011 - 07-10-2011 | door Jaap Dik
column

Betekent 2012 het einde der tijden? In ieder geval het einde van de prijsberekening zoals we die nu kennen. Sinds het begin van het jaar zitten verzekeraars en systeemhuizen (de leverancier van uw AIS) bij elkaar om af te spreken hoe we de nieuwe prestaties gaan declareren. En hoe we om kunnen gaan met de vrije geneesmiddelprijzen, de ‘eigen taxe’ dus. In tegenstelling tot wat in de diverse fora wordt gezegd, zijn er wel degelijk meters gemaakt. De systeemhuizen hebben op dit gebied erg goed samengewerkt en ook de zorgverzekeraars gingen ervoor. De prestaties kunnen we dus declareren in januari, als u tenminste een contract heeft weten te regelen. Ook in een eigen prijzentaxe per verzekeraar, keten of individuele apotheek is voorzien; maar of daarvan breed gebruik wordt gemaakt? Ik denk het (nog) niet.

Het is misschien handig te weten dat dit prijzenbestand de naam ‘Bestand 180’ draagt. Dat kan handig zijn tijdens de contractbesprekingen. Wil de verzekeraar een pakjesprijs, onder couvert prijs of laagste prijs? Dat kan, lever maar een B180-bestand aan!

De oude G-Standaard dient als terugvalmogelijkheid, voor als er geen eigen taxe van verzekeraar, keten of apotheek voorhanden is. Maar op termijn gaan de prijsrecords uit de G-Standaard, laat de markt die maar invullen. Een laagsteprijsgarantie is dan betrekkelijk: laagste waarvan?

Zullen we dan eindelijk van al die kromme berekeningen af zijn, waarbij je pas na een maand of later wist wat de vergoeding was? Dan kunnen we ons eindelijk volledig op de zorg gaan richten, tegen een eerlijke en transparante prijs.

Document acties

Back to top