Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Pfizer

PW Magazine 50, jaar 2010 - 17-12-2010 | door Jaap Dik
Pfizer

Met de start van de website ilivi.nl keert Pfizer zich duidelijk tegen de openbaar apothekers. Een ‘zorgconcept’ wordt gecompleteerd met een internetapotheek (eFarma) voor de herhaalmedicatie. Nu is eFarma van een ander kaliber dan internetcowboys als de Thuisapotheek. Maar het blijft een internetapotheek met zijn beperkingen: geen 24 uurs-levering, geen FTO en geen elektronische uitwisseling van gegevens met andere apotheken.

Daar jokt communicatieman J.W. de Heer toch een beetje over; het gebruikte apotheeksysteem van eFarma – Memphis – heeft geen goedkeuring om op het LSP aan te sluiten en heeft ook geen keuring aangevraagd. Een LSP-aansluiting zit er om deze reden gewoon niet in.

De inspanningen van de openbaar apothekers om tot een landelijk dekkende uitwisseling van medicatiegegevens te komen, wordt hierdoor ernstig tegengewerkt. De 24 uurs-beschikbaarheid denkt men af te kunnen doen met ‘24 uur bereikbaar per email’. Ja, dat is leuk als je acuut pijnstillers nodig hebt.

Deze strategie verbaast me eerlijk gezegd een beetje. Na de Lipitorbrief van bijna twee jaar geleden, waarbij artsen onder druk werden gezet om toch vooral Lipitor te blijven voorschrijven – een blok met artsenverklaringen werd bijgesloten – zou je denken dat men wat voorzichter met de eerste lijn zou omgaan.

Op de site van Pfizer is de volgende uitspraak te vinden: Samenwerking vormt een belangrijke pijler van het hedendaagse Pfizer. We streven er daarbij naar om een betrouwbare en constructieve partner te zijn.

Dat ga ik nu in een heel ander licht zien.

 

Reageren? redactie@pw.nl

Document acties

Back to top