Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Maag

PW Magazine 48, jaar 2010 - 30-11-2010 | door Jaap Talsma
column
Maag

Moeizaam schommelt mevrouw Roos achter haar rollator mijn spreekkamer binnen. In een ver verleden is haar heupdysplasie onontdekt gebleven. Dat heeft tot ernstige bewegingsbeperkingen op vroege leeftijd geleid. Met alle sociale gevolgen van dien. En ze heeft daardoor natuurlijk jarenlang erg veel pijnstillers en ontstekingsremmers gebruikt. Met ernstige maagproblemen als gevolg.

Het jarenlange gebruik van pijnstillers was waarschijnlijk de opmaat voor haar nierinsufficiëntie. Om dit te behandelen moest ze langdurig prednisolon gebruiken. Dit gaf allerlei vervelende bijeffecten, waarvan de maagklachten het meest op de voorgrond stonden.

Door haar zeer beperkte mobiliteit, en natuurlijk door het langdurige prednisolongebruik, kwam vervolgens een forse osteoporose aan het licht. Ze kreeg ernstige rugklachten als gevolg van het inzakken van een aantal lumbale wervels. Mevrouw Roos ging bisfosfonaten gebruiken. De voornaamste bijwerking? Maagklachten.

Uiteraard zijn alle denkbare pogingen in het werk gesteld om haar maagklachten te bestrijden. Met onvoldoende effect.

Het grootste deel van haar leven heeft mevrouw Roos deze cascade van gezondheidsproblemen met een bewonderenswaardige blijmoedigheid gedragen. Maar haar medicijngebruik heeft ze nu zelf ter hand genomen door dit drastisch in te perken. Met haar maag als enige indicator.

Jaap Talsma

Huisarts in Groningen

Document acties

Back to top